KAZNE ZA PROMETNE PREKRŠAJE TREBA NAPLAĆIVATI ZAVISNO OD PRIMANJA PREKRŠITELJA.

Društvo

U FBIH je prije nekoliko tjedana mjenjan zakon o sigurnosti na cestama. Novim zakonom su pooštrene kazne za prometne prekršaje, a javnost je podijeljena oko toga da li kazne treba povećavati.
Ja podržavam stroge kazne za prometne prekršaje, posebice u slučajevima brze vožnje i vožnje u alkoholiziranom stanju, ali ne podržavam ovaj „fiksni“ sustav plaćanja kazni kakav je na snazi u BiH.
Naime, najbolje rješenje glede prometnih prekršaja bilo bi kopiranje Švicarskog sustava gdje se kazne naplaćuju zavisno od prekršaja i visine primanja, a ne samo kao kod nas zavisno od prekršaja.
Primjerice kazna za pojas umjesto fiksne kazne od 100 KM, iznosi dvije dnevnice, a kazna za vožnju s preko 1,5 promila umjesto sadašnjeg iznosa, ( 400KM do 1000KM ) iznosi jednu mjesečnu plaću, a u slučaj poduzetnika iznos mjesečne ili dnevne dobiti. Na taj način kazna sve društvene skupine podjednako pogađa, te se sprečavaju najbogatiji članovi društva da čine prometne prekršaje i plaćaju za njih smiješno malene kazne.

U Švicarskoj i skandinavskim zemljama ovaj sustav jako dobro funkcionira, kod nas bi bilo određenih problema radi sive ekonomije, ( mnogi bi se izvukli s malim kaznama u odnosu na ekonomsko bogatstvo jer ne prijavljuju dobiti i rade na crno ), ali opet, takav sustav bi uvijek podržao jer smatram da je bolji i pravedniji od ovog postojećeg sustava.

Comments

comments