Gravitacijski valovi

BiH i Hrvatska, Društvo, Naslovna, Teme

Na svom putu prema napretku, u beskonačnom vremensko – prostornom kontinuumu Hrvati su zaglavili na ustaško – partizanskom pitanju.
Iako bi možda nekom strancu naše ustaško – partizansko pitanje izgledalo smiješno, čini mi se, barem zasada, da je za Hrvate ustaško – partizansko pitanje prepreka koju će jako teško premostiti.

Ali na svu sreću Hrvati nisu jedini narod koji postoji u tom beskonačnom vremensko – prostornom kontinuumu.

Dok mi tratimo vrijeme i prostor našim ustaško – partizanskim prepucavanjima, u tom istom vremensko – prostornom kontinuumu ima i naroda te pojedinaca koji rade nešto korisno, zanimljivo i interesantno, nešto što će nam pomoći da bolje razumijemo svijet i nešto čime će se zadužiti buduće generacije.

Još prije stotinjak godina jedan je čovječuljak teoretski predvidio postojanje gravitacijskih valova.
Čovječuljak se zvao Einstein i postao je svjetski poznat po svojoj teoriji relativnosti, koja je uvelike promijenila naša shvaćanja i gledišta na svijet, svemir, vrijeme, prostor i materiju koja nas okružuje.

Prije nekoliko dana znanstvenici u Americi dokazali su da je čovječuljak bio u pravu, odnosno dokazali su postojanje gravitacijskih valova.

Kao dokaz gravitacijskih valova znanstvenici su nam ponudili šumove, odnosno zvukove, koji potvrđuju detekciju gravitacijskih valova.

Da bi se došlo do tih, za čovječanstvo po svemu sudeći važnih šumova, bile su potrebne godine i godine rada i eksperimentiranja.

Što su točno znanstvenici otkrili ni sada mi nije jasno, ali da se radi o važno otkriću postalo mi je jasno kada sam vidio da je vijest na naslovnicama Hrvatskih medija.

Kada medijski portal indeks, nešto vezano uz znanost stavi na naslovnicu, nema dileme, znači da je otkriveno nešto jako važno i da bi mogla pasti Nobelova nagrada.

Da li će za otkriće pasti Nobelova nagrada to ne znam, ali znam da nema nikakvog smisla da nešto posebno pišem o samim gravitacijskim valovima.
Sve što znam o gravitacijskim valovima je ono što su nam mediji površno prenijeli. S obzirom na moje skromno poznavanje fizike i matematike, moram reći i priznati da ne razumijem točno što su to gravitacijski valovi, kako utječu na prostor i vrijeme, zašto je njihovo otkrivanje tako važno, kako će se njihovo otkrivanje odraziti na znanost, naše poznavanje svijeta, prostora, vremena, energije, materije i svih drugih vječno neodgovorenih pitanja???

Einstein nam je izgleda svojom teorijom relativnosti, pomogao da u pravom smjeru tek započnemo tražiti odgovore na ta vječita pitanja. Uz predviđanje gravitacijskih valova, Einstein je iznio jednu na oku čudnu teoriji, da vrijeme ne teče svuda jednako.

Mnogi ljudi ne vjeruju u tu teoriju i ona im je praktički neshvatljiva.
Ali ipak tu teoriju u suštini je jednostavno dokazati i objasniti, za to nam ne trebaju nikakvi skupi aparati niti super precizni satovi, dovoljno je samo usporediti ove ljude koji su otkrili gravitacijske valove s našim stručnjacima za ustaše i partizane, zaključak se nameće sam od sebe, sve postaje jasno, oni ne žive u istom vremenu, kod jednih je vrijeme naprosto stalo, dakle Einstein je svakako bio u pravu.

Comments

comments