Indeks ekonomskih sloboda, Gabon prestigao BiH.

BiH i Hrvatska, Ekonomija, Naslovna

Ambiciozna ste i marljiva osoba, ne zanima vas politika te planirate pokrenuti i voditi svoje vlastito poduzeće ili obrt.
Primjerice, razradili ste odličan plan i želite otvoriti lijepo uređeni maleni gradski lokal, ili pak planirate pokrenuti malenu lokalnu pekaru, preko koje bi proizvodili i prodavali ukusne domaće poslastice.
Vaša ideja da otvorite običnu pekaru ili lokal, ne bi se nimalo dopala BiH političarima.
Oni bi uz pomoć svoje poslušne administracije brzo pronašli način kako da unište i zatvore vaše maleno poduzeće, naravno pod uvjetom da niste član vladajuće političke stranke, ili se pak ne planirate pridružiti istoj.
Dakle, da se razumijemo, pred vama bi bio izbor, ili propasti ili se prikloniti i povezati, ( čitaj davati mito), s korumpiranim političkim sustavom.

Treba znati i javno reći, da nije nikakva slučajnost što su u BiH praktički sva poduzeća, od malenih trgovina i kafića do velikih tvornica i trgovačkih lanaca, povezana s politikom.
Najbolji dokaz te povezanosti je činjenica, da se BiH na objavljenoj listi ekonomskih sloboda nalazi na 108 mjestu u svijetu, što je pozicija u rangu s „naprednim“ zemljama poput Tanzanije, Zambije i Gabona.
Na Gabon se čak možemo i ugledati, jer se Gabon nalazi na 105 mjestu, što znači da je trenutačno bolje pozicioniran od BiH.
Uz to Gabon iz godine u godinu napreduje na listi, dok BiH iz godine u godinu tone sve dublje.
( listu zemalja po ekonomskim slobodama možete pogledati Ovdje )

Po svemu sudeći BiH će nastaviti tonuti sve dublje, sve dok narod i građani ne pronađu način kako da prisile politiku i političare da se prestanu direktno miješati u biznis.
Da bi se ekonomija mogla razvijati, potrebno je da marljiva i ambiciozna osoba s početka priče, može slobodno pokrenuti i voditi svoj biznis bez potrebe suradnje s politikom i bez davanja mita, što u BiH nažalost nije slučaj.

Depolitizacija biznisa, odnosno više tržišta a manje politike, je ono što nam očajnički treba.

 

 

Comments

comments