Dobra država i loša država

Politika i Ekonomija, Teme

Ne postoji savršena država, ali ipak postoje dobre i loše države.
Za mene osobno, dobra država je ona država u kojoj sasvim običan čovjek, može naći posao od kojeg može pristojno živjeti i na kojem ga nitko neće iskorištavati vrijeđati i ponižavati. Dovoljno je dakle da pojedinac može pronaći posao od kojeg može pristojno živjeti i da ima nekakav osjećaj sigurnosti na radnom mjestu u društvu i državi.

Za razliku od dobre, loša država je ona država u kojoj je za pristojan posao potrebna politička veza. U takvoj državi oni bez političke veze osuđeni su na nesiguran, stresan a time i težak život. Mogu birati između loših i slabo plaćenih poslova s jedne strane, ili sjedenja kod kuće s druge strane. Tu dakle imamo dvije loše opcije, od koje se mora izabrati bolja, što znači da se radi o lošoj državi.

Npr, BiH je loša država, jer je praktički bez jake političke veze gotovo nemoguće naći pristojan i dobro plaćen posao.
Austrija ili Njemačka su primjeri dobri država. Tamo se i bez političke veze može naći posao od kojeg se da pristojno živjeti. Ako naši tamo uspijevaju naći poslove od kojih mogu pristojno živjeti, onda rođeni Nijemci ili Austrijanci sigurno mogu lako doći do solidnih i dobro plaćeni poslova.

Mi smo rođeni u lošoj državi ( BiH ), selimo u dobre ( Austrija, Njemačka ), a savršena još ne postoji i nikad neće postojati.

Comments

comments